Dagblad van het Noorden 23 februari 2007 ...naar overzicht...

Asbestvondst in kerkje van Vierhuizen

Tegenvaller bij restauratie prijswinnend godshuis
Door Bouwe van Norden
VIERHUIZEN In de lambrisering en op de zolder van het door het televisieprogramma De Restauratie 'wereldberoemde' kerkje van Vierhuizen is onverwacht asbest aangetroffen. Voor de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) is dat een tegenvaller.
Toch gaal deze organisatie er nog steeds van uit dat de onlangs tijdens de tv-strijd gewonnen restauratieprijs van 920.000 euro toereikend is voor herstel van het vervallen dertiende-eeuwse bedehuis.
"In de kerk zit inderdaad wat asbest, maar niet extreem veel. Het is zeker niet zoveel dat wij ons zijn doodgeschrokken", zegt Jessica Hendriks, woordvoerster van de SOGK.
De architect die het plan voor de restauratie van de kerk uitwerkt, is twee weken geleden op het asbest gestuit. Het. is vermoedelijk tijdens een modernisering in de jaren vijftig in het pand terechtgekomen.
Hendriks benadrukt dat het potentieel gevaarlijke materiaal zorgvuldig wordt afgevoerd. Voor de verwijdering wordt volgens haar een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld. Haast lijkt daarbij geboden. Het streven is medio mei een begin te maken met een grondig herstel van de Vierhuister kerk.
Hoewel het er volgens de SOGK niet naar uitziet dat de asbestvondst tot een fikse strop leidt, staat het inmiddels wel vast dat diverse felbegeerde voorzieningen nu niet kunnen worden betaald van de hoofdprijs in de televisieshow. Zo moet nog geld worden ge vonden om het bedehuis ook geschikt te maken als trouwlocatie. De wens is bijvoorbeeld het monument te voorzien van een keukentje en een invalidentoilet. Tevens is geld nodig voor het uitzetten van een wandelroute vanuit het kerkje. Dat kost al gauw zo'n 25 mille, een leuke folder inbegrepen.