Dagblad van het Noorden 28 juni2007 ...naar overzicht...

Winnende kerk leidt tot 'Vierhuizen-toerisme'

Tv-bekendheid heeft bijzondere gevolgen. Nadat voor het herstel van de kerk in het afgelegen Vierhuizen vorig jaar een restauratieprijs was gewonnen, willen mensen uit het hele land zien op welk monument ze hebben gestemd.
Door Bouwe van Norden

Het dorp Vierhuizen, aan de rand van het nationaal park Lauwersmeer, is niet alleen in één klap beroemd geworden door tv-programma De Restauratie. Sinds de 13de eeuwse kerk eind vorig jaar de hoofdprijs van 920.000 euro in de wacht sleepte voor een stelbeurt is er sprake van 'Vierhuizen-toerisme', onthult Jur Bekooy (48) uit Noordhorn, bouwkundige van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).
"Veel mensen willen wel eens van dichtbij zien op welk bouwvallig monument ze hebben ge-stemd. Bovendien gaan zodra je de naam Vierhuizen noemt nu overal deuren open, die eerder gesloten bleven", zegt de SOGK-expert. Voor de ingrijpende herstelbeurt van de kerk wordt morgen het officiële startsein gegeven door Frits Sissing, presentator van de restauratieshow. Hij haalt plechtig de windvaan van de kerk. Dit sieraad in de vorm van een leeuw wordt gerepareerd en daarna opnieuw verguld met 23,5 karaats bladgoud.
Na diepgravend onderzoek op allerlei terreinen is overigens al in mei begonnen met de werkzaamheden. De kerk staat nu vanbinnen en vanbuiten in de steigers voor de aanpak van het metselwerk. De kerkbanken zijn verwijderd en het uit 1892 stammende orgel van de gebroeders Van Oeckelen is ontmanteld. Voor een grote beurt is het naar de werkplaats van orgelbouwer Mense Ruiter in Zuidwolde gebracht.
Het in de jaren zestig bordeauxrood geschilderde instrument krijgt zijn oorspronkelijke uiterlijk terug: het front wordt voorzien van palissander houtnerfimitatie en voor het snijwerk gebruiken de orgelkenners bronsgroen.
Het pleisterwerk is inmiddels deels van de kerkmuren gehaald voor herstel. De dak- en kapconstructie wordt later onder handen genomen. Naspeuringen brachten aan het licht dat er asbest moest worden verwijderd en dat de bodem in de toren in lichte mate door olie is vervuild en moet worden gereinigd.
De prijswinnende kerk, die er op 21 december weer piekfijn bij dient te staan, lijkt door een recente vondst mogelijk iets ouder te zijn dan altijd werd aangenomen. In het gebouw - dat steevast 13de eeuws werd genoemd - is tufsteen aangetroffen. Bekooy: "Wij denken daarom dat hier rond 1200 al een kerk heeft gestaan."
• POSTZEGEL
De kerk van Vierhuizen figureert nu ook op een postzegel van 44 cent. Het eerste velletje van tien zegels wordt morgen door tv-presentator Frits Sissing getoond bij het begin van de res-tauratie. Nieuwe donateurs (en mensen die donateurs werven) van de Stichting Oude Groninger Kerken krijgen een velletje cadeau.