HET PROJECT
Op Hoogte Gedacht is een project rond beeldende kunst op kerkhoven. Het project startte in 2004, met als doel historische Groninger kerkhoven op een bijzondere manier onder de aandacht te brengen. Om de kerkhoven bij het publiek (meer) onder de aandacht te brengen, werd in samenwerking met de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) uit Amsterdam en de Provincie Groningen een kunstproject bedacht. Er werden negen kunstenaars geselecteerd, die een plan indienden voor acht kerkhoven. Ieder te realiseren werk reflecteert op eigen wijze de specifieke functie en betekenis van de plek, en net als de locatie waar het wordt geplaatst, heeft ieder werk een permanent karakter. Beeldende kunst als link tussen heden en verleden. De tijd mag zijn gang gaan.

De chinese kunstenaar Huang Yong Ping maakte voor Vierhuizen het kunstwerk

Pings voorstel voor Vierhuizen dat Inkstone or Protective Stone als titel draagt, voorziet in realisering van een stenen platform, met daarop langs de rand een watergeul en een fonteintje. De vorm van het platform, waarop men kan zitten, is gebaseerd op een oosterse inktsteen en een westerse grafsteen, die als het ware met elkaar versmelten. Op een rand is de tekening van een draak uitgekerfd.
De kunstenaar schrijft: "De laatste tien jaar heb ik op m'n reizen in westerse landen veel kerken en daaromheen gelegen kerkhoven bezocht. De oude grafstenen, aldaar achtergelaten door de geschiedenis, herinnerden me vaak aan onze oosterse inktsteen, zijn verschijning, ontwerp, karakter. Hoewel de twee zaken in totaal verschillende omgevingen horen, hebben ze een aantal dingen gemeen: ze zijn "van binnen leeg", ze bestaan buiten de tijd, en gaan voorbij de dood. Inktstenen en wat daar zoal bij hoort, zoals pennen, papier, inkt, de schrijvers, hun calligrafie: zij zijn allemaal verdwenen, maar 'de' inktsteen bestaat nog steeds."
Dat is ook van toepassing op de grafsteen. De inscripties op de grafsteen zijn nog maar moeilijk te herkennen, maar de steen bestaat nog steeds. Mijn intentie is: de inktsteen veranderen in grafsteen, en de grafsteen in inktsteen."
Mooi aan dit ontwerp is dat het op een metamorfose berust. Uit wat overblijft na het schrijven (de lege inktsteen) en wat overblijft na het leven (de lege grafsteen) komt een nieuwe vorm voort. De vluchtheuvel met fontein weerspiegelt ook iets van de verandering van het Groninger landschap door het in de geschiedenis steeds terugkerende gevecht tegen het water.

De Chinese kunstenaar Huang Yong Ping woont sinds 1989, het jaar dat hij deelnam aan de tentoonstelling Magiciens de la Terre, in Parijs

Een artikel met fraaie foto's is te zien op ... lees verder

Plaatsing van het kunstwerk op het kerkhof van de kerk


Op vrijdag 1 oktober 2010 zijn 9 grote delen van het kunstwerk van de Chinese kunstenaar Huang Yong Ping bij de kerk in Vierhuizen bezorgd.


De maandag erop is begonnen met het plaatsen van het de stenen aan de zuidoost-zijde van de kerk. Een enorme kraan en een paar werkers van de firma De Graaff - die ook de restauratie voor zijn rekening genomen heeft - zorgden ervoor dat de eerste stenen in de loop van de dag op hun plaats kwamen.


Tenslotte is op dinsdag 5 oktober de laatste van de 9 stenen geplaatst.